Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye’de boşanmalar hakkında bilgi

Evlilik aynı zamanda boşanmayla sonuçlanan yasal olarak bağlayıcı bir evliliktir. Evlilikte yasal birliktelik yasal olarak boşanma ile sona erer. Boşanma evlilik gibi doğal bir süreçtir ve evlilikte uyumsuzluk gibi farklı durumlarda farklı nedenlerle ortaya çıkabilir; aldatma, cinsel ilişkiden kaçınma, suç işleme, hakaret, karalama ve şiddet.

Uzun yıllar birlikte yaşayan çiftler, anlaşılması kolay sebeplerle boşanma kararı alabilirler. Medeni hukukta önemli bir yere sahip olan boşanma, çiftler için de yorucu bir süreç olabilmektedir. Bu sürecin bir an önce bitmesi için bir boşanma avukatının desteğini almak şarttır. Peki boşanma nedir? Boşanma dosyası nasıl açılır? Boşanma sebepleri nelerdir? Bu ve buna benzer pek çok sorunun yanıtını verdiğimiz yazımız boşanma sürecinde size Konya avukat ile yol gösterecek!

 

Boşanma nedir?

Boşanma, “evliliği sona erdirmenin” ne anlama geldiğini açıklamak için kullanılan bir terimdir. Aile mahkemesinin en çok etkilediği hukuki durum olan boşanma, evlilik ilişkisinin hukuken sona ermesidir. Aile hukuku avukatları boşanma davalarına bakar. Boşanma hukuku, mal paylaşımından nafakaya kadar birçok konuyu kapsar.

Boşanma Hukuku Nedir?

 

Boşanma hukuku, boşanma davalarından mal paylaşımına, çocuk velayetinden nafakaya kadar birçok konuyu kapsayan bir süreçtir. Boşanma davalarında yetkili mahkeme aile mahkemesidir. Boşanma, boşanma avukatı tarafından takip edilen ve aile mahkemesinde sonuçlandırılan çok duygusal bir süreçtir. Boşanma durumunda bir çiftin hukuki süreci de kişinin yumuşak becerilerini gerektiren bir durumdur. Örneğin, çocuklarla hangi kısım ilgilenecek? Mal paylaşımının kime ait olduğu gibi karmaşık sorular, diğer taraflar ve boşanma avukatları için sıkıcı ve yorucu bir süreçtir. Konya avukat bu noktada yardımcı olacaktır.

 

Boşanma sebepleri nelerdir?

“Evliliğin yasal olarak sona ermesi” anlamına gelen boşanma, eşlerin yaşamları boyunca gerçekleşebilir. Çiftlerin medeni durumları nüfus sayımında “evli” olarak geçmektedir. Boşanma kararından sonra eşlerin medeni durumu “boşanma” olarak değişir ve mahkeme boşanma kararı verir. Boşanma ile evlilikten gelenlerin hak ve sorumlulukları sona erer.

Peki neden boşanma?

Boşanma sebepleri Medeni Kanun’un 129 ila 134. maddelerinde düzenlenmiştir. Boşanma için bu yazıda bahsedilen şeylerden birinin gerçekleşmiş olması gerekir. Boşanmaya karar veren çiftler, çekişmeli boşanma nasıl olur, boşanmadan bu nasıl olur ve boşanma sebepleri gibi birçok soruya bir oturuşta cevap aramaya başlarlar. Bu boşanmanın en önemli nedenidir;

 

  • Hayatın kötüye kullanılması: Medeni Kanun’da boşanma sebeplerinden biri olarak “hayata kast veya kötü muamele” düzenlenmiştir. Zorbalık fiziksel ve duygusal şiddettir. Örneğin; işkence, fiziksel şiddet, zorla cinsel ilişki, sokağa atma, açlık ve acılı tehditler. Bu sebeple boşanma sebepleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.
  • Zina: Zina, bir erkek veya kadının başka biriyle cinsel ilişkiye girmesidir. Boşanma halinde zina edene bir fayda sağlamaz.
  • Suç: Kanunda “ağır suç” olarak tanımlanan ağır suç, boşanma sebebidir. Suçlara “suç ve namussuz yaşam” denir; hırsızlıktan mağaza hırsızlığına, yolsuzluk ve dolandırıcılıktan, tecavüzden dolandırıcılığa ve zimmete para geçirmeye kadar geniş bir yelpazede suç sayılan eylemlerdir.
  • Şiddet: Fiziksel şiddet hem boşanma sebebidir hem de cezai işlem gerektirir. Fiziksel şiddet uygulayan eş suç duyurusunda bulunabilir ve boşanma talebinde bulunabilir. Evlilik bağını zedeleyen şiddet, dava açılmadan önce boşanma konusuna dahil edilmelidir. Boşanma sonrasında şiddet meydana gelirse tazminat alınabilir.
  • Aşırı kıskançlık: Kabul edilebilir kıskançlık evliliği güçlendirebilir, aşırı kıskançlık ise boşanma sebebi olabilir.
  • Seksten kaçınma: Seks, bir karı koca için evliliğin sorumluluklarından biridir. Tıbbi problemler olmaksızın cinsel ilişkiden kaçınmak “istismar” olarak kabul edilir. Bu durumda karşı taraf için boşanma sebebi olur. • Yokluk: Eşin ikametgahta olmaması geçerli boşanma sebeplerinden biridir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, boşanmış bir kişinin evliliğin sorumluluklarından kaçmak için evi terk etmesidir. Farklı kariyerler için evden ayrılmak boşanma sebebi değildir.

 

  • Akıl hastalığı: Eşlerden birinde akıl hastalığı bulunması, neslin sağlıklı gelişme beklentilerini engelleyebilir. Bu nedenle akıl hastalığı yasal boşanma nedeni olarak kabul edilir. Akıl hastalığına rağmen yapılan evlilik tamamen geçersizdir; iptal edilebilir. Kanunen, akıl hastalığının üç yıl devam etmesi ve iyileşemeyecek durumda olması gibi koşulların, akıl hastalığının boşanma nedeni olabilmesi için gerekli olması gerekmektedir.

 

  • Aileye müdahale: Eşlerden birinin ailesinin evlilik bağını zedeleyecek şekilde hayatına müdahale etmesi boşanma sebebi olabilir. Yukarıda belirtilen boşanma sebeplerine ek olarak, ekonomik şiddet, psikolojik şiddet, aile içi istismar, iftira, kumar, duygusal ilişkiler ve çevrimiçi ilişki, hasta eşe bakmama gibi faktörler de zarar verici boşanma sebebi olabilir.

 

Boşanma davası nasıl açılır?

Boşanma dosyaları iki farklı şekilde açılabilir; Anlaşmalı boşanma davası ve boşanma davası…

 

Anlaşmalı Boşanma Davası

 

Adından da anlaşılacağı gibi çekişmeli boşanma, eşlerin boşanma ile ilgili tüm konularda anlaştıkları bir boşanma şeklidir. Bu davada gündeme getirilen sorunlar, boşanma tüzüğünde iyi bir şekilde belgelenmiştir. Anlaşmalı boşanma davasının hukuki ve protokol sorunlarından kaçınmak için aile boşanma avukatı desteği almak önemlidir. Anlaşmalı boşanmada çiftin en az bir yıl evli kalması gerekir. Peki tartışmasız boşanma davası nasıl açılır?

 

Bu durumda çift, boşanma sözleşmesini ve boşanmaya ilişkin hususları içeren bir kararname ile birlikte bir boşanma dilekçesi hazırlar. Anlaşmalı boşanma davaları aile mahkemesine üç kez yapılır. Boşanma ödendikten sonra çekişmeli boşanma davası açılacaktır. Eşler nafaka, velayet, mal paylaşımı ve rıza ile boşanma gibi konularda kolaylıkla anlaşabilirler. Anlaşmalı boşanma ne kadar sürer, çekişmeli boşanma nasıl yapılır gibi soruların cevabı için profesyonel bir boşanma avukatından yardım alınmalıdır.

Berkan Yıldırım

1992 doğumlu. Eskişehir Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümü 3. sınıf öğrencisi. 2 yıldır çeşitli dergilerde editörlük görevi yapmaktadır. En büyük hayali ulusal bir gazetede editörlük görevine devam etmek.
Başa dön tuşu
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 - 00.im