Hastalar genelde 60 yaşın üstündedir. Bu hastalığın iki türü vardır. Birincisi aort yetersizliği adı ile bilinen hastalıktır. Bundaki sorun aort kapağının tüpüne doğru kaçak yapmasıdır. İkincisi ise aortta oluşan darlıktır. Aort kapak ameliyatı da çeşitli yöntemlere sahiptir.
Aort kapağı rahatsızlığı olanların belirli şikayetleri bulunur. İlki nefes darlığıdır. Yürürken, az bir hareket ile nefes nefese kalmak da bu kategoride yer alır. Doğru ve yeterli nefes alınamadığı için çabuk yorulurlar. Çarpıntı oluşması, göğüs bölgesinde ağrı varlığı, kalpte ritim bozukluğu, sebepsiz bayılma da sebepler içindedir.
Hastalığın pek çok nedeni olabilir. Aort kapağında iki yaprakçık bulunması, bu bölgede kireçlenme olması, kapakçığın geriye kaçırması ve kapakçığın kapanamaması bu nedenler içerisinde sayılabilir.
Aort Kapağı Ameliyatı Süreci
Ameliyat sürecinde ilk olarak hastanın şikayetleri değerlendirilir. İhtiyaç duyulması halinde kalbin ultrasonu çekilir. Ekokardiyografi denilen bu işlemde sorun anlaşılacaktır. Hastanın yaşına, hastalık geçmişine ve şu anda bulunan hastalıklarına göre ne tür ameliyat yapılacağına karar verilir.
Aort kapağı ameliyatı sırasında yapılabiliyor ise kapakçık tamir edilir. Eğer kapakçık tamir edilemeyecek durumda ise değiştirme işlemi uygulanır. İşlem koltuk altından yapılabilmektedir. Kesisi ise oldukça küçüktür. Yaklaşık 4-5 cm kesi ameliyatın gerçekleşmesi için yeterlidir. Kapak değiştirme ise iki çeşittir. Biyolojik ya da mekanik aort kapağı yerleştirilir.